Skap et lekkert hagemiljø med Sedum

Sedum tilhører Bergknappfamilien (Crassulaceae) og har planter med saftige og tykke blader. Sedum er en flerårig eller ett- til toårig plante som ofte er uten jordstengler men som har bladskudd som overvintrer. Sedum trives på berg og bakke fra kysten og opp til 1200 m.o.h. Sedum er lavtvoksende og teppedannende. En sedummatte består av et teppe med planter, vekstsubstrat og selve matten de vokser på. Sedum er ekstremt hardfør og kan klare seg uten vann og næringstilførsel i en lang periode. Dette gjør at sedum kan etablere seg og overleve på meget skrinne vokseplasser som andre mer krevende planter ikke ville klare seg. Sedummattene kan legges rett på jord, fingrus eller subbus eller en blanding av disse. Pass på at det ikke er stående vann der det skal etableres sedum. Da går den ut. Bruk en duk, veiduk kl. IV e.l., under mattene for å hindre oppspiring av ugress.

Sedum kan brukes på tak (se eget avsnitt), i skråninger, i steinbed, på toppen av murer m.m. Det er lett å dele opp mattene, legge biter innimellom annen vegetasjon eller mellom steiner. Du kan også stikke hull i mattene og plante inn prydgress eller en annen staude. Prøv med gressløk! Det er bare fantasien som setter grenser.


Frodigheten på plantedekket kan man selv styre med tilgang på vann og næring. Ved etablering av et felt skal man gjødsle mattene godt, bruk 100g/m2 fullgjødsel og vann dem godt etterpå.


Vær oppmerksom på at ved god næringstilgang kan gress / ugress lettere etablere seg.

Gjødsling og vedlikehold av sedum

Sedum trenger ca 50g/m2 vedlikeholdsgjødsling hvert år.
Vår: Plantene trenger næring så fort våren og varmen kommer. Bruk 30g/m2 fullgjødsel.
Sommer: Bruk 20g/m2 fullgjødsel i juni/juli. Gjødsling skal fortrinnsvis skje når det regner, ellers må man vanne umiddelbart etterpå.
Normalt trengs ikke luking men kommer det opp gress / ugress er det viktig å fjerne dette før det får etablert seg.

Sedum på tak – et levende tak

Sedum på tak
Sedum på garasjetak

Legg sedummatter på garasjen, uteboden, skuret, lekestua, grillhytta, postkassestativet…………………
– Flatt tak: Knotteplast + vannholdig filtmatte + sedummatter
– Takvinkel med helning mer enn 2 grader: Vannholdig filtmatte + sedummatter
– Takvinklel mer enn 15 grader: Vannholdig filtmatte + sedummatter + geonett. Geonett brukes for å hindre sig i mattene.
Som underlag skal det være helsveiset rotsikker membran.


Sedummatter kan kjøpes og hentes raskt og enkelt på vårt utsalgssted i Adamsrødveien 102, 3153 Tolvsrød (mellom Tønsberg og Åsgårdstrand)
Mattene legges på pall og lastes rett på tilhenger eller på / i bil.
Vi har et godt lager men forbeholder oss retten til at vi kan i en kort periode være utsolgt og da må bestille mer fra vår leverandør.
Er kvantumet du bestiller på lager kan du hente dagen etter bestilling (se åpningstider).
Må vi supplere kan det ta opptil en uke fra bestilling til levering.
Vi kan ordne levering og transport over hele landet.

NB!
Husk at sedum er ferskvare. Legges ut med det samme, tåler ikke lagring.
Riktig vedlikehold er viktig for et godt resultat!


Ved utlegging skal sedummattene behandles med forsiktighet slik at de ikke «drysser i fra hverandre». Ved utlegging anbefales det sterkt at det er to personer som håndterer mattene. Ikke rull dem sammen. Hvis det blir «bare hjørner» kan man låne substrat fra midten av mattene. Da vil hele matten gro seg til og man får et pent, jevnt plantedekke.

ddd